Wat u zoal uitspookt op het wereldwijde web, dat zijn enkel uw zaken. Maar toch blijkt het verdomd lastig om uw surfgedrag geheim te houden. 
Tot die conclusie kwamen een Duitse journaliste en een datawetenschapper. Zij wisten het surfgedrag van drie miljoen Duitsers uit te pluizen. Ze weten nu onder andere welke porno een welbepaalde rechter verkiest en van een politicus wisten ze te achterhalen welke medicijnen hij slikt.
“Het was kinderlijk eenvoudig”, vertellen journaliste Svea Eckert en datawetenschapper Andrea Dewes aan The Guardian. “De hulp van hackers of inlichtingendiensten hadden we niet eens nodig, om erachter te komen wat de gemiddelde Duitser zoal intikt in Google.”
Hoe ze dan wel te werk gingen? Ze begonnen een nep marketingbedrijf. Vervolgens contacteerden ze andere bedrijven, met het verzoek data te verkrijgen voor nieuwe analysesoftware.
Gegevens over Engelse en Amerikaanse internetters vond het duo vervolgens in geen tijd. Voor Duitse gegevens duurde de zoektocht iets langer. Vervolgens moesten ze de gevonden, anonieme gegevens nog aan een naam koppelen.
“Maar ook dat was niet zo moeilijk. Wanneer tussen de bezochte internetadressen van een onbekend iemand bijvoorbeeld een Twitter-link zat, konden we meestal via de gebruikersnaam achterhalen om wie het ging. Ook kan je personen identificeren door bezochte websites en de tijdstippen te vergelijken.”
Uiteraard deden Eckert en Dewes dit niet omdat ze wilden weten wat de modale Duitser zoal uitspookt op het internet. Wel wilden ze duidelijk maken dat anonimiteit op het net niet meer dan een illusie is. Leest u ergens dat ‘uw gegevens anoniem worden opgeslagen voor marketingdoeleinden’? Niet dus... Weet dat u altijd sporen achterlaat.