20
Google schrapt medische gegevensGoogle filtert de laatste jaren zijn zoekresultaten alsmaar strenger. Ook persoonlijke medische gegevens moeten nu wijken van de zoekmachine.

Een vergissing is snel gebeurd. Neem nu dat Indisch laboratorium, afgelopen december. Een verkeerde klik en hopla. Medische informatie – zoals namen en uitslagen van hiv-testen – van ruim 43.000 patiënten lagen zomaar te grabbel op het wereldwijde web. Uiteraard kwamen die ook terecht in de zoekresultaten van Google.

Bloomberg ontdekte nu dat Google is begonnen met het verwijderen van persoonlijke medische gegevens uit de zoekresultaten. Of dat een gevolg is van het labo-incident wil Google niet kwijt.

Wat we wel weten, is dat Google zijn zoekresultaten alsmaar strenger filtert. Zo probeert de zoekmachine al een tijdje fake nieuws uit de resultaten te weren. Ook mensen die nogal gevoelige gegevens van zichzelf terugvinden, mogen om de verwijdering ervan vragen. Hierbij gaat het om creditcardnummers, rekeningnummers, identiteitskaartnummers, naaktfoto’s en zogenaamde ‘wraakporno’ en foto’s van handtekeningen. Nu werd dus nog vertrouwelijke medische informatie toegevoegd aan dit lijstje.
Categorie: Algemeen