14
WannaCry geldt als een van de grootste cyberaanvallen ooit: wereldwijd maakten de computercriminelen een slordige 200.000 slachtoffers. Hoort u hier ook bij? Rep u dan naar de politie!

wannacryOp 12 mei van dit jaar ontplooide zich een cyberaanval van formaat. De makers van WannaCry infecteerden massaal computers, waarna ze 300 dollar ‘losgeld’ vroegen. Na de ontvangst van de betaling, gaven ze een sleutel waarmee de gedupeerden hun computer weer konden ontgrendelen.

In ons land deden welgeteld zes slachtoffers aangifte. Maar volgens de Computer Crime Unit van de federale politie moeten er veel meer gedupeerden zijn. Was u ook bij die slachtoffers? Dan is het van groot belang dat u hiervan aangifte doet, ook al had u een goede back-up en bleef de schade beperkt.

“De daders blijven immers doorgaan met het maken van nieuwe versies en nieuwe campagnes. Een identificatie van de daders is belangrijk om de aanval te stoppen”, aldus de politie.

België blijkt trouwens een geliefd doelwit voor pc-bandieten. Wat het aantal ransomewarepogingen betreft, staat ons land wereldwijd op de tweede plaats.
Categorie: Algemeen