12
Betalingen uitvoeren, documenten ondertekenen, overheidsdiensten raadplegen: dankzij Itsme kan het zonder kaartlezer én zonder een lijst van paswoorden.

Paswoorden en inlogcodes moeten onder het mom van veiligheid alsmaar ingewikkelder worden. Vier op vijf Belgen ergert er zich dan ook blauw aan. Bijna ieder van ons heeft tegenwoordig meer dan vijf paswoorden voor allerlei online-diensten. Probeer die maar eens te onthouden. En uit elkaar te houden.

Om al die beslommeringen en frustraties in de toekomst te vermijden, werd Itsme in het leven geroepen. Een mobiele app waarmee iedere inwoner van België zijn of haar identiteit kan bewijzen. De app kan gebruikt worden om financiële transacties uit te voeren, online documenten te ondertekenen en online aankopen te verrichten. Enfin, gedaan met een waslijst aan wachtwoorden en inlogsleutels dus.

Hoe werkt het?
Eerst en vooral dient u de app te downloaden in de App Store of via Google Play. Vervolgens voert u uw mobiel telefoonnummer in. Dan komt er nog een keertje de elektronische identiteitskaart aan te pas: deze dient namelijk aan de app gekoppeld te worden. Vervolgens krijgt u per sms een verificatiecode. Die geeft u in, waarna u een pincode van vijf cijfers kiest. Vanaf nu is Itsme beveiligd met de door u gekozen code!

Waar komt het vandaan?

Het bedrijf achter Itsme is Belgian Mobile ID. Dit is dan weer de vrucht van een samenwerking tussen de banken BNP Paribas, Fortis, KBC en Belfius enerzijds en de telecombedrijven Orange, Proximus en Telenet anderzijds. Het is een open platform, vaarvan nu ook Doccle, Bolero, Enco en Randstad gebruik maken. Maar ook de Federale Overheid staat achter de app. Het is de bedoeling dat volgend jaar ook MyPension en Tax-on-Web beschikbaar zijn via de toepassing. “Het is een oplossing waarvan alle Belgen gebruik kunnen maken”, aldus Minister van Digitalisering Alexander De Croo. Ook de sociale zekerheid is van plan om de app in gebruik te nemen.

De toekomst?
De makers ervan hopen dat nog veel meer partners Itsme zullen omarmen. Luchtvaartmaatschappijen zouden op die manier bijvoorbeeld e-tickets kunnen verkopen, koeriersdiensten zouden de ontvangst van uw pakjes administratief kunnen vereenvoudigen, ziekenhuizen zouden u toegang kunnen verschaffen tot uw elektronisch patiëntendossier enzovoort.

Website:
www.Itsme.be
Categorie: Innovaties