20
Ook al bekijk je maar heel af en toe wat je vrienden zoal uitspoken op de sociaalnetwerksite en geef je slechts sporadisch een digitale duim, dan nog is de kans groot dat Facebook heel wat meer weet dan je ooit zou durven vermoeden!

Nieuwsgierig geworden? Open dan snel je profiel op Facebook. Klik vervolgens op ‘instellingen’, of ‘settings’ indien het menu in het Engels verschijnt. Dan kies je in de lijst links voor ‘advertenties’ of ‘ads’. Tot slot zie je alle informatie die Facebook over jou heeft verzameld op basis van jouw profiel, je likes en je posts. De adverteerders waarmee je al interactie had, jouw informatie en zelfs je interesses: je vindt het allemaal terug.
facebook advertentie instellingen
Facebook is dus slim, maar jij kan nog slimmer zijn. Als je bijvoorbeeld op ‘interesses’ klikt, zullen allerlei bedrijven, merken en onderwerpen verschijnen. Zie je één van die zaken liever verdwijnen? Ga er dan met je muis over en klik vervolgens op het kruis dat in de rechterbovenhoek verschijnt. Dit trucje kan je ook toepassen bij de andere categorieën. Vergeet niet af en toe opnieuw te checken, want uiteraard blijft Facebook informatie verzamelen over jou!

Aanpassen doe je zo
Ben jij hier – net als wij – ook zo van geschrokken? Er is gelukkig een manier om deze informatie aan te passen. Hoe je dit doet? Als je op één van de categorieën klikt – bijvoorbeeld ‘je interesses’ – kun je een bedrijf of onderwerp verwijderen door met je muis op de interesse te gaan staan waar het om gaat en vervolgens op het kruis in de rechterbovenhoek te klikken.

Categorie: Facebook