29
Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, het BIPT,
nam de kwaliteit van de vaste internetlijnen onder de loep. Daaruit bleek dat 9 op 10 gezinnen over een excellente verbinding beschikt. Toch blijven er 2000 plaatsen in België waar zelfs 1 Mbps niet gehaald wordt.


Internetsnelheid in BelgiëMeestal mogen we niet klagen over het breedbandnetwerk in België. 91.1 % van de gezinnen haalt een snelheid van 100 Mbp of meer. 93.5 % haalt 30 Mbps en 99.9% bereikt de bodemsnelheid van tenminste 1 Mbps.

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van het BIPT dat na zijn bevindingen over mobiele netwerken nu ook de vaste in kaart brengt en dit voor alle 2664 deelgemeenten. Belangrijke opmerking hierbij is dat het hier niet gaat over de snelheid van het huidige abonnement, maar om de maximum haalbare snelheid.

België scoort dus goed wat de internetsnelheid betreft. In elk geval wat het overgrote deel van de bevolking aangaat. Jammer genoeg constateren we toch hiaten. 2263 gezinnen in Namen, Luik, Luxemburg en Henegouwen halen de minimumsnelheid van 1 Mbps niet. Vooral in Sankt Vith, Philipeville, Trois-Ponts en Houffalize is de verbinding wel heel pover.

Het BIPT geeft aan dat het over de 4 provincies heen over 102 deelgemeentes gaat. Ze merken wel op dat 35 van hen kunnen beschikken over 4G en dat er via satellietverbinding wel overal 20 Mbps gehaald wordt.
Categorie: Algemeen