Vlaamse wetenschappers mogen een mooie verdienste op hun palmares bijschrijven. Een verdienste die kadert in het Europese SEMAFOUR-project waarvan ook telecombedrijven Nokia en Ericssons deel uitmaken. De inspanningen van het onderzoeksconsorium iMinds leidde tot de ontwikkeling van een algoritme waarmee smartphones e.d. tot een vijfde minder moeten koppelen tussen antennes vermits ze kunnen voorspellen waar de cliënt naartoe gaat. Ook is er software die de snelheid van dataverkeer merkbaar uitbreidt omdat die een betere schakeling tussen 4G en wifi mogelijk maakt. Internetverbinding is niet altijd even constant, soms laat ook de snelheid te wensen over zoals op de bus of in de auto. Dat komt omdat het bereik van gsm-antennes beperkt is, waardoor er vaak moet geschakeld worden tussen antennes. Doordat het bereik wegvalt is er ook extra data nodig met meer kosten voor de operatoren als gevolg.
Om deze perikelen het hoofd te bieden hebben wetenschappers van de universiteit Antwerpen een speciaal algoritme uitgewerkt. Dat algoritme is in staat om, zonder dat de gps aanstaat, te voorspellen hoe gsm-gebruikers zich verplaatsen van de ene naar de andere antenne. Proeven wezen uit dat hiermee twintig procent kan bespaard worden op het schakelen tussen antennes.
Daarnaast bekeken Gentse onderzoekers hoe telecomoperatoren het vermogen van hun 4G-netwerk kunnen optimaliseren door klanten automatisch contact te laten maken met het meest ideale wifi of 4G-signaal in hun omgeving. Tot op de dag van vandaag is dat een beslissing die door elk toestel apart genomen wordt, maar nu zou het mogelijk zijn om dit te automatiseren over alle gebruikers van mobiele netwerken heen. Tijdens testen bleek dat daarmee de gemiddelde snelheid van dataverkeer met 85 procent verhoogd kan worden. Deze technologie is voorzien om op heel korte termijn gebruiksklaar te zijn.