13
Plug-in’s werden jarenlang geprezen aangezien zij het mogelijk maakte om uw browser van extra functionaliteit te voorzien.

Ondertussen zijn er echter heel veel verschillende plug-in’s op de markt waarbij lang niet alle plug-in’s even goed werken. Bovendien wordt een browser ook regelmatig van updates voorzien, waardoor de plug-in’s allerlei problemen kunnen veroorzaaken. Met de komst van HTML5 zijn de meeste plug-in’s overbodig geworden. Het probleem is dat we inmiddels zo afhankelijk zijn geworden van deze stukjes code. Om plug-in’s uit te faseren, hebben verschillende browser er voor gekozen om niet langer plug-in’s te ondersteunen. Chrome en Opera zijn al gestopt met de ondersteuning van plug-in’s en Microsoft Explorer had sowieso al geen ondersteuning van plug-in’s. Als laatste grote desktop browser zal ook Firefox afscheid nemen van plug-in’s.

Firefox zal alle plug-in’s, met uitzondering van Flash, vanaf 2016 in de ban gooien. Dat betekent dat populaire plug-in’s zoals Java, Silverlight en Unity niet meer zullen werken op Firefox. De keuze om nog wel ondersteuning te bieden aan Flash is opmerkelijk, aangezien de verouderde plug-in een van de grootste boosdoeners is. Veel browsers zijn al gestopt met het ondersteunen van Flash. Firefox houdt de ondersteuning van Flash langer aan gezien er nog veel websites gebruik maken van de Flash technologie.