18
Er wordt al meer dan een decennia over gesproken en we staan momenteel op de rand van een nieuwe digitale revolutie.
We hebben het over de Internet of Things - het Internet der Dingen. Deze term wordt gebruikt voor de toename van internet in huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, beveiligingssystemen, smart TV’s, printers en temperatuurregelaars en in wearables zoals de smartwatches. Al deze apparaten kunnen via het netwerk met elkaar in verbinding raken waardoor een huishouden ultra efficiënt gerund kan worden.
Het FBI waarschuwt echter dat het Internet der Dingen niet zonder risico’s is. Waar voorheen enkel uw desktop of laptop computer en uw router mogelijke punten waren waar een cybercrimineel kon inbreken, heeft de doorgewinterde hacker straks talloze deuren die hij of zij kan openen.
Een belangrijke tip die de politiedienst meegeeft, is om in ieder geval de UPnP feature van uw router standaard uit te schakelen. Deze feature maakt het makkelijker om nieuwe apparaten te koppelen aan de router. Wanneer deze functie is ingeschakeld, doet de router echter weinig controle naar het apparaat en wijst het direct een IP-adres toe. Deze optie maakt het ook mogelijk voor criminelen om een apparaat aan het netwerk toe te voegen en op deze manier zichzelf toegang te verschaffen.

Een andere mogelijke oplossing is het isoleren van het netwerk waarin de huishoudelijke apparaten zijn gekoppeld. Het nadeel is wel dat de meerwaarde van het internet deels verloren gaat. De apparaten kunnen nog wel met elkaar communiceren.

U kunt uzelf een hoop narigheid besparen door maatregelen te treffen en uw gezond verstand te gebruiken. Zorg ervoor dat u regelmatig controleert of de apparaten zijn voorzien van de nieuwste firmware. Gebruik bovendien geen standaard wachtwoorden en wees op de hoogte van hoe het apparaat precies gebruik maakt van het internet.
Categorie: Algemeen