11

Het is evident dat België meer vaart moet maken met het implementeren van elektronisch betalen. Steeds meer Europese landen, waaronder Zweden en Nederland, zetten in op het normaliseren van elektronisch betalen vanwege de vele voordelen die hieraan gekoppeld zijn. Johan Klaps, kamerlid namens het N-VA, is van mening dat België op dit vlak dan ook niet mag achterblijven.

Met de opkomst van de smartphone en mobiel betalen zal het dan ook niet lang meer duren voordat het gros van de betalingen elektronisch gaat. Zo wilt men in Nederland rond 2019 een nieuw systeem implementeren waarbij het nog makkelijker wordt om elektronisch te betalen. Het systeem is tot stand gekomen met hulp van het maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, een denktank opgezet met als doel het verbeteren van het betaalverkeer in Nederland.

Het systeem dat in Nederland vanaf 2019 geïmplementeerd zal worden, is niet eens zo ingewikkeld maar in lijn met de maatschappij van vandaag. Tegenwoordig hebben we toegang tot razendsnelle, digitale verbindingen. Het betalen met papiergeld voelt in deze tijd alsof u op de snelweg gaat met een paard en wagen. Een elektronische betaling is al afgerond voordat u pasje weer heeft opgeborgen.

In Zweden is men al een aantal jaar geleden overgestapt op het zoveel mogelijk elektronische betalen van rekeningen. Het gros van de betalingen in het Scandinavische land verloopt dan ook via een bankpas, creditcard of smartphone. De meeste Zweden hebben nog nauwelijks kronen in de vorm van munten of biljetten in hun portemonnee. Honderden jaren geleden waren het ook de Zweden die als één van de eerste landen overgingen op papieren biljetten van zilverstukken en munten.

Klaps noemt Zweden en Nederland als landen waar België een voorbeeld aan kan nemen. Zo is in Zweden het aantal overvallen sinds de overschakeling naar elektronisch betalen gezakt naar een absoluut dieptepunt. De meeste kassa's en inwoners van Zweden hebben namelijk nauwelijks cash geld op zak waardoor er voor overvallers niets te halen valt. Een maatschappij waarbij alle betalingen elektronisch worden verwerkt, is daarnaast makkelijker en effectiever te beheren waardoor er veel kosten bespaard kunnen worden. Bovendien kiezen criminelen en belastingontduikers er vaak voor om cash geld te gebruiken.

Er zijn natuurlijk ook nadelen van het verdwijnen van cash geld. Digibeten zullen veel moeite ondervinden met het elektronisch betalen en de minima hebben mogelijk geen geld voor een smartphone of tablet die mobiel betalen ondersteunt. Daarnaast bestaat er altijd de kans op technische mankementen. De verwachting is dan ook dat cash geld nooit helemaal zal verdwijnen alhoewel de insteek is dat ook in België in de nabije toekomst het gros van de betalingen elektronisch zullen gaan.
Categorie: Algemeen