Webhosting

Wat is hosting?

HostingHosting is het ter beschikking stellen voor een bepaalde tijd van een stukje ruimte dat beschikbaar is vanaf het internet.

Naast web hosting zijn er ook nog andere soorten, maar deze worden in dit artikel niet behandeld. (bijvoorbeeld www.youtube.com host films voor u)

In principe kunt u een website die thuis op uw PC staat op het internet publiceren. Maar dan bent u verplicht uw computer dag en nacht te laten aan staan, u moet zorgen dat uw PC extra beveiligd is tegen inbraak aanvallen, uw netwerk infrastructuur moet voorzien zijn op een grotere toevloed van netwerk verkeer. U kunt dan ook best die computer niet gebruiken om uw documenten mee te maken of uw dagelijks werk mee uit te voeren, want dat vertraagt uw website.

Daarom is het aan te raden om uw website bij een hosting provider te plaatsen. Deze heeft een aantal computers draaien in zogenaamde “datacenters”, dit zijn geconditioneerde zalen vol computers. Hier heerst een constante temperatuur zodat de apparaten niet oververhit kunnen raken. De toegang tot deze ruimtes is ook goed beveiligd zodat er geen ongeoorloofde toegang is tot uw gegevens.

Bij veel Belgische internet providers (zoals Telenet en Proximus) krijgt u bij uw abonnement ook web ruimte gratis. Dit is de goedkoopste manier om uw website online te zetten. Meestal bent u hiermee ook heel beperkt: enkel statische HTML is toegelaten met eventueel een aantal vaste programma’s onder andere voor het invullen van een contact formulier. Het wijzigen van een statische website is dikwijls zeer omslachtig en kost veel tijd, en vraagt toch wat technische kennis. Het laten lopen van een CMS (Content Management Systeem) zal zeker niet lukken op deze gratis ruimte.

Als u een gemakkelijk te onderhouden website wil, dus met een Content Management Systeem (CMS), dan kijkt u best uit naar een gespecialiseerde gastheer (zoals MEGAWebsites)

Er zijn een aantal hosting mogelijkheden waar u kunt voor kiezen:
 • Shared hosting: Dit is de meest populaire manier, hiermee deelt u de totaal beschikbare webruimte met andere klanten zonder dat u toegang heeft tot het deel van anderen. Omdat u de ruimte en bandbreedte deelt is de prijs ook aanzienlijk lager.
  Het programma dat wij gebruiken laat zelfs toe om verschillende websites onder te brengen onder 1 host-website, dit is dus een nog verder doorgedreven vorm van shared hosting. 
  Als u maximaal 5000 bezoekers per maand denkt aan te trekken is deze vorm van hosting DE meest optimale oplossing voor u.
 • Virtual Private Server (VPS): hiermee huurt u een virtuele server, dit wil zeggen dat dit niet een fysieke server is maar een deel van een programma die verschillende servers kan beheren. Als klant ziet u enkel uw server, maar in werkelijkheid draait er een veel groter systeem rond. Het voordeel van die virtualisatie is dat verschillende virtuele computers kunnen werken op 1 echte server wat een serieuze besparing geeft op het energie verbruik. (en dus ook de kosten drukt)
  Als grotere KMO is dit de betere oplossing voor uw bedrijf aangezien alle systeem bronnen enkel gebruikt worden voor uw website(s).
 • Dedicated Server: hiermee huurt u een complete fysische server voor uw eigen gebruik. Deze staat in een data center en kan volledig door u worden beheerd. Voor websites is dit allicht wel overkill, ten minste als u geen website host zoals microsoft.com waar er miljoenen bezoekers per dag op uw site komen. Deze oplossing wordt steeds minder gebruikt als web hosting oplossing.

Onze raad

Wij raden u de shared hosting oplossing aan:
 • deze is meestal meer dan voldoende voor een bedrijf of organisatie
 • deze is goedkoop en toch veilig
 • uw website wordt er niet voelbaar trager door
 • een zeer lage prijs omdat u ruimte en computer tijd deelt met andere klanten
 • hoge uptime (dwz uw website is gegarandeerd 99,95% online)