Webshop 24/24 & 7/7

Het beginnen van uw eigen webshop - hoe pak ik het aan?

Ook in België wordt er steeds vaker op het internet gewinkeld. U kunt zelfs stellen dat vandaag de dag een ondernemer zonder internetshop achterloopt met de tijd. Het starten van een webwinkel is dus een pro maar niet altijd even makkelijk. Hoe kunt u het beginnen van een internetshop het beste aanpakken?

Voorkom veelgemaakte fouten

Tegenwoordig zijn er steeds meer tools aanwezig voor het bouwen van een eigen internetshop. Het is dus niet heel lastig om een werkende internetshop te beginnen maar het runnen van een goede werkende internetshop is een ander verhaal.

De fout die het meest gemaakt wordt is de instelling dat een internetshop een extra dienst is. Het runnen van een internetshop vereist echter net zo veel als niet meer tijd dan het runnen van een normale winkel. Om een internetshop succesvol te maken, moet de content op de site continu vernieuwd worden en zul je regelmatig acties moeten houden. Tevens is het belangrijk om aandacht te besteden aan SEO anders wordt de winkel niet gevonden.
Voor een compleet overzicht van alle zaken waarmee u rekening dient te houden bij het starten van een internetshop raden we aan om de site van Webshop Works te bezoeken.

Stel een juridisch plan op

webshop beginnenHet uitbaten van een internetshop is een serieuze aangelegenheid waardoor u goed moet nadenken over de gevolgen ervan. Het is daarom belangrijk om niet een businessplan op te stellen, de website te bouwen en uw voorraad te vullen maar ook om alles juridisch gezien goed op orde te hebben.

Wanneer u een internetshop begint, bent u, net als bij een reguliere winkel, officieel een handelaar in goederen en/of diensten. U zult u en uw onderneming officieel moeten registreren en kiezen wat voor ondernemingsvorm u wenst te gebruiken. Bij sommige ondernemingsvormen bent u persoonlijk aansprakelijk voor de internetshop.

Een online onderneming heeft echter boven op de verplichtingen van een normale winkel een aantal extra verplichtingen. U bent bijvoorbeeld verplicht om uw ondernemingsnummer (of BTW-nummer in het geval van een Nederlandse onderneming) en uw vestigingsadres te vermelden op de website. Daarnaast is het belangrijk dat het bestelproces duidelijk is voor de klant. Verzendkosten en de keuze om een bestelling vooraf te betalen moeten vermeld worden voordat de klant overgaat tot het plaatsen van de bestelling.

Een internetshop moet ook rekening houden met de nieuwe cookiewetgeving. Belgische internetshops moeten op de eerste pagina die geopend wordt vermelden dat er gebruik wordt gemaakt van cookies. Nederlandse internetshops moeten zelfs expliciet toestemming vragen van de bezoeker voordat er verder gesurft kan worden.

Regel een keurmerk voor uw shop

Met zoveel verschillende winkels op het internet is het voor klanten lastig om tussen het bomen en het bos te zien. Klanten kiezen dan ook vaak het liefst voor een internetshop die betrouwbaar is. Eén van de zaken waar opgelet wordt, is een keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de winkel betrouwbaar en eerlijk bevonden is en bovendien serieus omgaat met klachten van klanten.

Het behalen van zo'n keurmerk is zeker geen overbodig luxe. Het probleem is echter dat er verschillende keurmerken zijn. In België kunt u kiezen uit keurmerken van drie verschillende instanties: BeCommerce, Unizo en Safeshops. De eerstgenoemde, BeCommerce, is het meest bekend en heeft de meeste internetshops gecertificeerd.

Waar kan ik terecht voor hulp?

Is het starten van een internetshop nog steeds een groot mysterie voor u? Dat is zeer begrijpelijk. U bent namelijk niet de enige. Gelukkig zijn er een aantal instanties waar u terecht kunt voor hulp.

Allereerst kunt u aankloppen bij uw gemeente. Sinds vorig jaar bieden Vlaamse gemeentes namelijk de mogelijkheid aan om begeleiding te ontvangen. Hier zitten geen extra kosten aan verbonden. Daarnaast kunt u ook hulp inschakelen van branche- en ondernemersorganisaties zoals Voka, Unizo en OVZ (België) of VNO-NCW en MKB-Nederland.

Wanneer een digitaal agentschap inschakelen?

Als u niet de tijd en energie kunt steken in het oprichten en onderhouden van uw internetshop maar toch een dergelijke winkel wilt runnen, dan kunt u een groot deel van het beheer van de winkel uit handen geven. De partij die u dan moet inschakelen is een digitale agentschap.

Een digitaal agentschap zorgt niet alleen voor een ontwerp van uw internetshop maar ook voor het onderhouden van de webshop. Daarnaast kan deze partij ook de marketing op haar vork nemen. Bovendien heeft een digitaal agentschap jarenlang ervaring met het bouwen van webshops en internetmarketing.

Ook bij Megawebsites helpen we onze klanten bij het oprichten en beheren van hun webshop.

Kostprijs

Kostprijs Webshop
Contacteer ons voor een correcte offerte


Vraag offerte