Waarom en hoe uw website optimaliseren?

Het optimaliseren van een website heeft doorgaans één belangrijke missie voor ogen: op de eerste plaats in de lijst met resultaten van relevante zoekopdrachten in Google komen. Er zijn natuurlijk ook andere zoekmachines om rekening mee te houden (Bing, Yahoo) maar in Europa wordt Google het meeste gebruikt. 

Hoe optimaliseert u uw website voor Google?

Google maakt gebruikt van robots, zogeheten crawlers. Deze scripts struinen het internet af en slaan alle websites die zij tegenkomen op. Het is dus belangrijk dat uw website: 1. gevonden kan worden door deze crawlers 2. gelezen kan worden door deze crawlers 3. de juiste informatie door deze crawlers opgeslagen wordt.

Er zijn verschillende technieken om uw website te optimaliseren. Deze expertise wordt ook wel SEO, Search Engine Optimalization, genoemd. In SEO wordt gebruik gemaakt van zoekwoorden. Dit zijn woorden waarnaar gebruikers zoeken en welke u op uw website kunt plaatsen zodat uw website in de lijst met resultaten komt. Sommige zoekwoorden worden vaker ingevuld dan anderen en voor sommige zoekwoorden komen vaker voor dan anderen.

Deze zoekwoorden kunnen op verschillende manieren in de website verwerkt worden. Hieronder gaan we kort in op welke manieren u uw website kunt optimaliseren:

Het optimaliseren van de informatie in de <meta> tags

In de <meta> tags van een pagina worden onder ander de titel, de omschrijving en zoekwoorden aangegeven. Het is vooral belangrijk om de titel en de omschrijving zo optimaal mogelijk te schrijven. Dit kunt u doen door de titel en de omschrijving af te stellen op de inhoud van uw pagina. Om dit gemakkelijker te maken, stellen wij een script beschikbaar dat u helpt met het samenstellen van titel, omschrijving en zoekwoorden op basis van uw tekst of de URL van uw pagina.

Er gaan een aantal misverstanden ten ronde over het optimaliseren van de titel en de omschrijving. Zo wordt geadviseerd om niet teveel woorden in de titel te plaatsen en de omschrijving in correct Nederlands te schrijven. Echter werken titels met veel woorden en een aaneenschakeling van relevante woorden als omschrijving ook prima.

Het optimaliseren van zoekwoorden in website eigenschappen

Voor het optimaliseren van uw website is het niet alleen belangrijk om zoekwoorden in uw tekst te plaatsen. Het is belangrijk dat deze zoekwoorden ook terugkomen in de alt tags van hyperlinks en plaatjes en in de headertags. Door middel van een script kunt u zien hoe goed uw website op dit vlak geoptimaliseerd is.

Optimaliseer uw website door middel van een duidelijke ordening

De opbouw van uw website is ook belangrijk voor een goede score in Google voor relevante zoekwoorden. Zorg ervoor dat elke pagina op uw website een logische naam heeft en plaats verbindingsstreepjes tussen de woorden. Gebruik daarna geen hoofdletters in uw pagina's en folders. Deze kunnen namelijk dubbel geïndexeerd worden met als gevolg dat de pagina's strafpunten krijgen toebedeeld.

Het optimaliseren van uw website d.m.v. inwendige links

U kunt de meest prominente pagina's van uw website laten uitblinken door binnen uw eigen website meerdere malen te linken naar deze pagina's. Op deze manier weet de crawler welke pagina's het meest belangrijk zijn.

Plaats daarnaast in de ankertekst van deze link de zoektermen waar u op gevonden wilt worden. Voor links naar pagina's op uw website die u niet opgeslagen wilt hebben, kunt u het "niet volgen" eigenschap toevoegen.

Optimaliseer uw website d.m.v. een sitemap

Een sitemap is onmisbaar op elke serieuze website. Een sitemap geeft op een hiërarchische manier alle pagina's van uw website weer en fungeert dus als een overzicht. Het bouwen en voornamelijk het onderhouden van een sitemap kan een behoorlijke klus worden in het geval een grote website. Met behulp van een speciaal programma kunt u deze automatisch aan laten maken.

En tot slot - bekijk hoe goed uw website is geoptimaliseerd

Nadat u uw website zo optimaal mogelijk heeft gemaakt, is het natuurlijk belangrijk om het resultaat te analyseren. Dit kan m.b.v. van het Google hulpmiddel voor webmasters en Google Analytics. Het eerste hulpmiddel spoort fouten in de website op en met het laatste kunt u zien welke pagina's het meest bezocht worden.