SEO (Bovenaan in Google)

SEO technieken toepassen op YouTube video

Stel, u maakt een promotiefilmpje voor uw webshop en plaatst deze op YouTube. Hoe groot is de kans dat iemand precies naar de titel van uw filmpje zoekt? Vrij klein. Daarnaast is deze persoon hoogstwaarschijnlijk al bekend met uw webshop aangezien de exacte titel wordt ingevoerd.

De bedoeling van YouTube als marketinginstrument is juist om nieuwe (potentiële) klanten te trekken en uw boodschap aan een groot publiek te verkondigen. Dat kan met de onderstaande tien tips met betrekking op SEO en YouTube.

10 tips voor internetmarketing via YouTube

Tip #1:
Vul uw profielpagina op met links naar verschillende onderdelen van uw website.

Tip #2:
Doe onderzoek naar relevante zoekwoorden en verwerk één of meerdere van deze zoekwoorden in de naam van uw YouTube filmpje. Zorg er daarnaast voor dat het woord "video" in de titel voorkomt.

Tip #3:
Zorg ervoor dat u een relevante URL in iedere beschrijving van uw filmpjes plaatst. Het is aan te raden om deze URL vooraan de tekst van de beschrijving te plaatsen zodat deze hoe dan ook gezien wordt.

Tip #4:
Voeg een transcriptie toe van de gesproken tekst in de video. Zoekmachines zoeken namelijk enkel op tekst.

Tip #5:
Gebruik de ingebouwde opties in YouTube om een zo'n uitgebreid mogelijke beschrijving te geven van je filmpje.

Tip #6:
Gebruik relevante zoekwoorden als tags. Zo wordt je niet alleen gevonden in YouTube maar ook buiten het platform.

Tip #7:
Zorg ervoor dat je het achterlaten van commentaar en het embedden van jouw filmpje mogelijk maakt. Op deze manier kunnen mensen hun mening delen over het fragment en dat levert natuurlijk alleen maar extra aandacht op.

Tip #8:
Voorzie je fimpjes van een watermerk. Dit heeft geen invloed op de SEO van je videofragmenten maar zorgt er wel voor dat mensen jouw materiaal gaan herkennen (oftewel, branding).

Tip #9:
YouTube maakt voor haar links gebruik van thumbnails. Deze thumbnails worden doorgaans rond de eerste kwart, rond de helft en rond driekwart van het fragment gebaseerd. Zorg er dus voor dat er rond deze tijdstippen altijd iets interessants te zien is.

Tip #10:
Schakel tenslotte YouTube Insights in om te zien welke zoekwoorden momenteel goed scoren op YouTube!

Waarom marketing via YouTube?

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig, al die tips voor het optimaliseren van uw YouTube fragmenten maar waarom is marketing via YouTube interessant?

Het is eigenlijk heel simpel. Vroeger maakte bedrijven een naam voor zichzelf via de televisie. U kunt vast nog wel het reclameblok tussen de film door herinneren. Sinds de opkomst van het internet spendeert men veel minder tijd achter de TV en meer tijd voor de computer. YouTube neemt voor een groot deel de functie van de TV over.

YouTube is dus een uitstekende plek om aan uw naamsbekendheid te werken. Het is natuurlijk wel van belang om de juiste strategie aan te pakken. Met de bovenstaande tips komt u al een heel eind.