Zes tips voor het verbeteren van de onderliggende structuur van uw website

De onderliggende structuur van uw website is van groot belang voor het succes bij Google. Als u een professionele webdesigner heeft ingeschakeld om de website van uw bedrijf te bouwen, dan heeft u wellicht minder invloed op de structuur van uw website. Maar door de onderstaande zes tips door te nemen, weet u wat u van uw website moet eisen qua structuur.

1. Uw website moet voldoen aan de laatste standaarden op het gebied van CSS en XHTML

Het is belangrijk dat uw website voldoet aan de laatste standaarden op het gebied van CSS en XHTML. Daarnaast is het essentieel dat inhoud en opmaak gescheiden blijven. Het CSS onderdeel van uw website zorgt voor de opmaak en staat los van de inhoud. Afhankelijk van de instellingen van de bezoeker, zal de opmaak deels worden aangepast. U kunt dit zelf ook controleren in uw browser door naar Beeld > Paginastijl te navigeren (Firefox).
Voor de inhoud is het belangrijk dat pagina voldoet aan de XHTML Strict standaard. Wanneer er veel fouten in de HTML code zitten, zal het lastiger zijn voor het zoekalgoritme van Google om de site te kunnen lezen en indexeren.

2. Een opmaak gebaseerd op tabellen zijn passé

Vandaag de dag is het "not done" om een website op te bouwen met behulp van tabellen. De weergave van de website zal per browser drastisch verschillen en daarnaast kan het problemen opleveren met het indexeren van uw website. Als uw webdesigner een opbouw met behulp van tabellen voorstelt, raden wij u sterk aan om dit te heroverwegen.

3. De laadtijd van iedere pagina mag niet te lang zijn

De aandacht van een bezoeker ben je binnen 20 seconden alweer verloren als jouw website niet meteen de aandacht trekt. Als een pagina erg lang duurt om te laden, zul je dus bezoekers afstoten. Daarnaast zal ook het zoekalgoritme van Google delen van jouw website overslaan. Een lange laadtijd kan veroorzaakt worden door het plaatsen van te grote bestanden, een te gecompliceerde opmaak en toevoegingen zoals Flash.

4. Een stabiele en snelle hostingprovider mag niet worden vergeten

Zoek naar een stabiele, betrouwbare en vooral snelle hostingprovider. Uw website mag misschien perfect in elkaar zitten maar als uw hostingprovider het laat af weten, ondervindt u dezelfde problemen als een inefficiënte website. Gratis hostingproviders zijn vaak traag en onbetrouwbaar. Ga op onderzoek uit!

5. De sitemap van uw website moet logisch in elkaar steken

De sitemap, de structuur waarin de verschillende mappen/categorieën en submappen zijn verdeeld, moet logisch en niet al te complex in elkaar steken. Na verloop van tijd zal deze structuur, indien uw sitemap efficiënt is, ook in de Google zoekresultaten terug te zien zijn.

6. Ken aan iedere pagina een heldere omschrijving toe

Vaak hebben mensen de neiging om de bestandsnaam van een pagina zo kort mogelijk te houden, zoals bijvoorbeeld "contact.html". Wij raden echter aan om het bestand van uw pagina eenzelfde naam mee te geven als de titel van de pagina. Als de titel van de pagina "Neem contact met ons op" is, noem het bestand dan "neem-contact-met-ons-op.html".

Let op: Gebruik geen spaties maar koppeltekens om woorden met elkaar te verbinden. Gebruik daarnaast alleen kleine letters omdat Google anders twee versies van het bestand indexeert.