SEO (Bovenaan in Google)

Google Analytics: wat is het precies?

Of u nu een eigen webshop runt of u zich enkel met bezighoudt met SEO, de term Google Analytics zal u de afgelopen jaren niet ontgaan zijn. Google Analytics is één van de gratis diensten van Google welke veelvuldig gebruikt wordt door webmasters, internetmarketers en SEO specialisten.

 

Google Analytics heeft sinds 2007 een flinke opknapbeurt gekregen waardoor de dienst al snel veel populariteit heeft vergaard. De nieuwe interface en de extra features hebben ervoor gezorgd dat Google Analytics de afgelopen jaren veel fans heeft gekregen. Sommige gebruikers van het oude platform zweren echter bij het origineel. Hieronder komt u meer te weten de werking van Google Analytics evenals de voor- en nadelen van de dienst.

Waarom is Google Analytics zo handig?

Google Analytics wordt veel gebruikt omdat het een handige tool is die bovendien volledig gratis wordt aangeboden. Google Analytics geeft de gebruiker een compleet inzicht in het gedrag van bezoekers.

Zo kunt u eenvoudig inzien hoe lang iedere bezoeker op uw website verblijft, welke pagina's het meeste worden bezocht, via welke zoekwoorden gebruikers op uw site belanden, hoeveel seconden men op uw website blijft voordat deze weggeklikt en nog veel meer.

Deze schat van informatie is onmisbaar voor webmasters en internetmarketers omdat zij op basis van deze gegevens nieuwe ideeën kunnen uitwisselen over de inhoud en opmaak van de website en hun marketingcampagnes kunnen aanpassen.

Google Analytics kan tevens worden gekoppeld met Google AdWords waardoor het mogelijk is om eenvoudig een internetcampagne te starten en te beheren.

Wat zijn de belangrijkste features van Google Analytics?

Wat zijn zoal de belangrijkste features van Google Analytics? Hieronder vind u een lijstje met de belangrijkste pluspunten van Google Analytics en redenen om gebruik te maken van deze dienst als u dit niet al doet.

  • Google Analytics laat het aantal bezoekers vanaf het moment dat Google Analytics met uw website geïntegreerd is zien. Het aantal bezoekers is één van de meest belangrijkste graadmeters van het succes van een website en/of SEO campagne.
  • Google Analytics laat het aantal geladen pagina's vanaf het moment dat Google Analytics met uw website geïntegreerd is zien. U kunt ook per pagina zien hoe vaak deze geladen wordt. Het loont om populaire pagina's extra te promoten.
  • Google Analytics laat door middel van het zogeheten bouncepercentage zien hoeveel bezoekers binnen twintig seconden uw pagina wegklikken. Voor de gemiddelde website light het bouncepercentage tussen de 40-60%. Als het bouncepercentage van uw site lager ligt, is het de hoogste tijd om de inhoud en/of de opmaak van uw site aantrekkelijker te maken.
  • Google Analytics laat zien hoe lang de bezoeker gemiddeld op uw website besteed. Dit is ook per pagina te bekijken zodat u kunt identificeren welke pagina's meer aandacht genereren.
  • Google Analytics geeft aan hoe bezoekers uw website weten te vinden (bijvoorbeeld via de Google zoekmachine of via een backlink).
Al deze eigenschappen en meer kunt u eenvoudig vanaf het Google Analytics dashboard af lezen.

Mogelijke bezwaren tegen het gebruik van Google Analytics

Alhoewel Google Analytics veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook een aantal bezwaren tegen het gebruik van de dienst. Zo is de telling niet geheel nauwkeurig omdat Google Analytics gebruik maakt van JavaScript. Bezoekers die JavaScript in hun browser standaard hebben uitgeschakeld, zullen niet worden mee geteld omdat het script nooit geladen wordt.

Een ander mogelijk bezwaar is het feit dat Google Analytics een klein stukje JavaScript op uw pagina plaatst waardoor het laden van uw website in sommige gevallen langer kan duren.

Google Analytics