Sociale media - facebook

Tips om zorgvuldig om te gaan met Facebook

Facebook. U kunt er eigenlijk niet meer omheen. Of het nou uw klanten of uw familie en vrienden zijn die massaal gebruik van FB maken, vandaag de dag kunt u bijna niet meer zonder FB account. Maar hoe maakt u zorgvuldig gebruik van FB zodat u in de toekomst geen problemen voor uzelf creëert.

Social media expert Ben Caudron heeft een lijst met tips samengesteld met dingen die u op FB beter kunt laten als u waarde hecht aan uw privacy.

Tip #1: Het allereerste wat u moet regelen wanneer u uw FB account aanmaakt, is het wijzigen van uw Privacy afstelling. Zorg ervoor dat uw profiel niet publiekelijk toegankelijk is.

Tip #2: Net als in het normale leven wilt u op FB niet alles aan iedereen vertellen. U kunt bij het plaatsen van een post op FB aangeven welke groep vrienden het bericht te lezen krijgen. Zorg ervoor dat u intieme informatie enkel binnen een intieme cirkel deelt.

Tip #3: Geef niet teveel persoonlijke informatie prijs, ook al vraagt FB hier herhaaldelijk naar. FB is een openbaar platform waarin het mogelijk is om zowel publiekelijke als privéboodschappen door te geven. U wilt niet dat al uw gegevens voor iedereen te zien zijn.

Tip #4: Gebruik FB niet als een dagboek. U zult op FB dagelijks berichten onder uw ogen krijgen en sommige van deze berichten kunnen u persoonlijk raken. Lucht niet meteen uw hart door middel van een reactie maar denk eerst goed na. Het is lastig om FB posts in de juiste context te plaatsen waardoor u later wellicht spijt van een sentimentele reactie krijgt.

Tip #5: Actie leidt tot reactie. Als u zelf FB posts publiceert met een lading dan kunt u verwachten dat uw vrienden en kennissen hierop gaan reageren. Iedereen reageert anders. Sommige mensen zullen verbaasd reageren, anderen kunnen het als een gelegenheid zien om een discussie uit te lokken.

Tip #6: U kunt roddels voorkomen door simpelweg geen FB posts te plaatsen die verkeerd opgevat kunnen worden.

Tip #7: Het fotograferen van alles wat maar los en vastzit wordt niet door iedereen geapprecieerd. Hetzelfde geldt voor mensen willekeurig taggen in foto's. U kunt zelf ook instellen dat u zelf niet zomaar op een foto getagged kan worden.

Tip #8: Als u graag met uw vrienden op stap gaat en verzeild komt in vreemde maar hilarische situaties, dan is het aan te raden om uw vriendengroep te verzoeken om foto's hiervan niet op FB te plaatsen. Ook al wordt u niet getagged op deze foto, het is nog steeds mogelijk dat u herkend wordt en hier in de toekomst schade van ondervindt.

Tip #9: Wees selectief met het installeren van apps op FB. Veel apps vragen en delen persoonlijke informatie met als doel deze te verkopen voor reclame doeleinden. Installeer alleen de apps waar u echt gebruik van maakt en die te vertrouwen zijn.

Tip #10: Schakel de mogelijkheid om via FB gevonden te worden door zoekmachines uit. U kunt deze optie in uw Privacy afstelling terugvinden.

Tip #11: Denk erover na om een aparte internetbrowser voor FB en andere social media sites te gebruiken. FB heeft namelijk een feature waarbij FB kan bijhouden welke websites u bezoekt en zo gerichte reclame kan aanbieden.

Tip #12: Inmiddels hebben de spammers ook FB gevonden. Nieuwsbulletins die om aandacht schreeuwen zoals schokkend nieuws of dames in bikini kunt u beter negeren.

Tip #13: Luister niet naar meningen van mensen die aangeven dat als u waarde hecht aan privacy dat u iets te verbergen heeft. Er zijn talloze voorbeelden waarbij privacy geschonden wordt. Zelfs de grootste tegenstanders van privacy zullen aangeven dat deze zaken erg kwalijk zijn.

Tip #14: Sarcasme wordt vaak niet begrepen op het Internet. Hetzelfde geldt voor Facebook. Voorkom problemen en wees altijd helder in uw posts.

Tip #15: Alle bovenstaande tips zijn niet bedoeld om de pret van FB te bederven. Ze zijn juist bedoeld zodat u langer van FB kunt genieten zonder dat de nadelen van FB u van het platform afstoten.

Tips

Hoe omgaan met facebook