15
Windows 10 is nu zo’n 3 maanden beschikbaar en is inmiddels meer dan 100 miljoen keer geïnstalleerd. Dit verloopt echter niet altijd even vlekkeloos.

Woody Leonhard, een expert op het gebied van het besturingssysteem, heeft voor InfoWorld een lijst samengesteld van de problemen die het meest worden gerapporteerd.Als u zelf van plan bent om naar Windows 10 te installeren, hoeft u zich niet direct zorgen te maken dat het mis gaat. Het overgrote deel van de installaties verliepen zonder problemen. Mocht u wel tegen problemen aanlopen, dan hebben wij voor u hieronder een samenvatting van de lijst van Leonhard incl. oplossingen.

1 - Uw productactiveringssleutel alstublieft

Iedereen die zich op tijd heeft aangemeld op de gratis update, heeft geen activeringssleutel nodig. In plaats daarvan wordt de sleutel van Windows 7 / 8.1 gebruikt. U kunt deze stap dan ook overslaan. Als u echter een schone installatie van Windows uitvoert, wist u ook uw activeringssleutel. Om dit probleem op te lossen, zult u eerst de oude versie van Windows moeten installeren. De volgende stap is uw Windows versie bijwerken via Windows Update, de “Update” optie op de speciale Download Windows 10 website of een installatiedisk. Zodra u dit alles heeft gedaan, kunt u een schone installatie van Windows 10 maken.

Een alternatief voor deze oplossing is een activeringssleutel per telefoon opvragen. Eerst zult u het nummer en uw installatie-ID moeten achterhalen. Dat kan door de Windows en de r-toets in te drukken en daarna het volgende in te voeren: slui.exe 4. Vervolgens belt u dan het nummer en u krijgt alsnog de benodigde sleutel om verder te gaan.

2 - Installatieproces blijft steken en duurt uren

Als het installatieproces voortdurend blijft hangen en niet verder gaat, dan raden we u aan om alle hardware die gekoppeld is aan uw computer die u niet nodig heeft, los te koppelen. Een andere mogelijke oplossing is om via een ethernet kabel een verbinding te leggen met uw router in plaats van een WiFi verbinding. Controleer tot slot u de juiste Windows variant heeft gekozen. Als u een versie kiest die niet overeenkomt met het equivalent van uw vorige Windows versie dan kan dit ook problemen opleveren.

3 - Foutmeldingen in de volgende range: "0x80070005-0x90002"

Krijgt u deze foutmelding dan is de eerste stap het opnieuw opstarten van de Windows Update tool. Mocht dit niet een oplossing bieden, gebruik dan de System Update Readiness tool of het DISM om de Windows Update tool te repareren.

4 - Foutmeldingen in de volgende ranges: 0xC1900101-0x20017, -0x30018, -0x20004

Dit is meestal slecht nieuws, constateert Leonhard, waar al vele bijdragen op internet aan gewijd zijn. De beste optie is wachten totdat Microsoft met een oplossing komt. Wie veel tijd omhanden heeft, kan één van de oplossingen van Gunter Born proberen. Maar er is een levensgrote kans dat dat nergens toe leidt.

Helaas, er is nog geen concreet antwoord gevonden op dit probleem. Als u deze foutmeldingen krijgt, dan zult u moeten wachten tot Microsoft dit probleem heeft opgelost aangezien er momenteel geen oplossing beschikbaar is.

5. - Hardware werkt niet optimaal door problemen met drivers

Na de installatie van Windows 10 bestaat de kans uw hardware niet meer optimaal werkt omdat er problemen zijn met uw drivers. De eerste stap is het zoeken naar nieuwe drivers. Dit kan via de Windows Update tool of via de nieuwe drivers apart te installeren via de Device Manager.

Mochten de drivers na het installeren al up-to-date zijn dan ligt het probleem juist bij de nieuwe drivers. Op dat moment is het wachten totdat de fabrikant van uw hardware met een update komt.

6 - Uw eigen PC of toch van uw baas?

Windows 10 Pro gebruikers krijgen mogelijk te maken met een extra probleem. Als uw computer niet van uzelf is, maar van uw werk, en u gebruik maakt van een Office 365 account voor het uitvoeren van uw werk, zorg er dan voor dat u “Van mijn Organisatie” selecteert. zo niet, dan wordt er een prive account aangemaakt, met alle gevolgen van dien.

7 - Problemen met het Start menu

Het kan voorkomen dat het Start menu niet werkt en u een foutmelding hierover krijgt. Hier is helaas nog geen concreet antwoord op gevonden. Microsoft heeft de volgende work-around aangeboden: Start Windows eerst op in de Veilige Modus en start Windows daarna in de normale modus op. Andere work-arounds zijn het installeren van een anti-virus programma of het nieuw Administrator account te maken.

8 - Lokaal account aanmaken een stuk lastiger

Heeft u niets met de Cloud en wilt u geen Microsoft account? Dat kan, maar Microsoft heeft dat liever niet. Daarom is het nu een stuk lastiger om een lokaal account aan te maken. De weg die u moet volgens is als volgt: Instellingen > Familie en andere gebruikers > Hoe gaat deze persoon inloggen. Hier kunt u kiezen voor de optie “zonder e-mailadres”.

9 - Windows Store wilt niet openen

Er zijn verschillende redenen waarom de Windows Store niet opent. Voor iedere oorzaak zijn andere oplossingen dus we raden aan om tech sites raad te plegen voor een oplossing voor uw specifieke probleem.

10. Windows 10 Mail wilt niet niet synchroniseren

Een mogelijke oplossing, aangedragen door Microsoft zelf, is het verwijderen van Windows 10 Mail en deze daarna opnieuw binnen halen via de Windows Store app. Deze oplossing is echter niet altijd het antwoord.