29

Google kondigde tijdens haar laatste developerscongres Android M, een besturingssysteem dat onder andere beschikt over Android Pay en gebruikers meer rechten geeft om data af te schermen voor apps. Maar dit was zeker niet het enige nieuwtje dat tijdens de conferentie door Google de wereld in werd geslingerd. Hieronder treft u een aantal van de meest interessante aankondigingen van Google.

 

Beperkte offline functionaliteit voor Google Chrome en Google Maps

In de westerse wereld hebben we vrijwel overal toegang tot een stabiele internetverbinding maar dat ligt elders in de wereld anders. Omdat ook in deze landen steeds meer Google producten worden gebruikt, werkt Google aan verschillende manieren om Google producten ook offline te laten werken.

Voorbeelden van offline functionaliteit zijn het inladen van YouTube videofragmenten om deze offline af te spelen en het opslaan van websites voor offline gebruik. Ook zullen diverse features van Google Maps, zoals reviews en turn-by-turn navigatie, offline beschikbaar zijn.

Google Now on Tap

Google Now, de persoonlijke assistent van Google, zal flink worden uitgebreid. Google Now on Tap, zoals deze functie zal heten, kan straks via meerdere apps worden opgeroepen. Google Now on Taps zal geïntegreerd worden met uw browser, uw e-mail inbox en diverse apps.

Google Cardboard app voor iOS

Cardboard, de virtual reality gadget van Google, is beschikbaar gesteld voor een flink aantal extra toestellen, waaronder grotere toestellen met een beeldscherm tot zes inch. Onder deze toestellen zit ook de iPhone en in de Apple App Store treft u dan ook een Cardboard app.

Daarnaast heeft Google ook een nieuwe virtual reality app aangekondigd: Google Expeditions. Dit is een educatieve app die speciaal ontworpen is voor studenten.

Android M ondersteunt ook USB-C

Met het nieuwe Android M besturingssysteem zal ook de nieuwe USB standaard, USB-C, ondersteund worden. Deze aansluiting is kleiner en tevens een stuk sneller dan de huidige standaard. Bovendien voorziet een USB-C kabel stroom in beide richtingen waardoor het mogelijk is om met een smartphone een andere smartphone op te laden.

Google gaat samen werken met GoPro

Tijdens de conferentie heeft Google ook een samenwerking met GoPro aangekondigd. GoPro staat bekend om haar actie camera's en heeft een speciale variant van de Hero 4 camera ontwikkeld. Door 16 van deze camera's in een cirkel te plaatsen is het mogelijk om een beeld van 360 graden op te nemen.

Wat is het nut hiervan? Google kan deze beelden door middel van software vertalen en gebruiken voor apps als StreetView en andere toepassingen.

Meer over Project Brillo en Weave

Google is natuurlijk ook nog druk bezig met de Internet of Things. Op dit gebied kondigde de internetgigant Brillo en Weave aan. Brillo is een besturingssysteem dat ontwikkeld is voor het aansturen van de onderdelen die deel uit maken van een dergelijk systeem en Weave is een systeem dat het mogelijk maakt voor communicatie tussen deze onderdelen. Het is de bedoeling dat deze twee toepassingen gebruikt worden voor allerhande dingen in huis zoals het deurslot, de verlichting en de koelkast.

Daarnaast werkt Google ook aan Chrome Custom Tabs, een variant van Google Chrome speciaal voor apps van onderdelen binnen een internet der dingen systeem waar de ontwikkelaars zelf tab bladen van inhoud kunnen voorzien.

Nieuwe update Android Wear

Het besturingssysteem voor wearables zoals de smartwatch, Android Wear, is ook voorzien van een update. Populaire apps zoals Uber en Foursquare zijn nu ook beschikbaar voor Android Wear. Daarnaast is er een nieuwe energie besparende modus waarbij het scherm wordt overgeschakeld naar een zwart/wit scherm, is het mogelijk om de wearable te besturen met polsbewegingen en kan er met de smartwatch een WiFi verbinding aangegaan worden en nog meer.


 

Categorie: Algemeen