05

De Europese Commissie is van mening dat het makkelijker moet worden om data van de ene dienst naar de andere dienst te verhuizen. De EC oppert daarom "vrij verkeer van gegevens". Het zal in de toekomst dus niet meer zo zijn dat alle gegevens achterblijven wanneer u overstapt.
Het probleemloos wisselen van een internetdienst moet ervoor zorgen dat er sprake is van een betere integratie in het digitale netwerk binnen de EU. De Europese Commissie streeft naar meer cohesie binnen dit netwerk en heeft daarom een lijst met maatregelen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de internet markt van de EU één geheel wordt. Dit zal volgens de commissie de economische groei verder stimuleren.

Naast vrije verkeer van data richten de maatregelen zich ook op grote, machtige internetdiensten die vanwege hun formaat een dominante positie hebben. Een goed voorbeeld is Google dat momenteel binnen Europa onder vuur ligt. De EC is van mening dat Google haar eigen diensten voortrekt door deze standaard aan te bieden met haar browser, Google Chrome. Ook de zoekmachine zelf geeft voorkeur aan haar eigen diensten boven concurrerende diensten.

Het uiteindelijke doel is dat inwoners in Europa steeds vaker en makkelijker via het internet diensten en producten kunnen afnemen in een ander EU land. Eén van de uitdagingen is het stroomlijnen van Europese webshops. Op het moment is het bestellen in een webshop in een ander Europees land minder aantrekkelijk omdat de verzendkosten zo hoog liggen. De kosten die u betaalt voor het verzenden van het pakket liggen zelfs soms hoger dan de kosten van het product zelf.

Een ander verschijnsel waar de Europese Commissie korte metten wilt maken is geoblocking. Een voorbeeld van een dienst waar dit verschijnsel optreedt is Netflix. Nederlandse en Belgische klanten van deze aanbieder hebben toegang tot een andere selectie dan bijvoorbeeld klanten uit Groot-Brittannië. Verschillende Britse TV-series zijn dan ook niet toegankelijk voor Nederlanders en Belgen. Daar moet straks een einde aan komen.

Het doel is dat straks voor alle Europese internetdiensten dezelfde regels gelden. Dat is nu ook al het geval voor andere leveranciers.

Categorie: Algemeen