09

Nadat Netscape langzaam maar zeker van de markt van internetbrowsers verdween, nam Mozilla Firefox haar plaats in. Firefox is al jarenlang steevast een uitermate geschikt alternatief voor Internet Explorer. En hoewel Internet Explorer nog steeds dominant is op de browsermarkt, kozen veel kritische consumenten toch voor Firefox.

firefoxSinds de komst van Google Chrome heeft Firefox er echter een geduchte concurrent bij. Net als Firefox speelt Google Chrome handig in op de beveiligingslekken in Internet Explorer. De afgelopen jaren zijn het aantal voordelen voor de Chrome browser echter alleen maar toegenomen.

Chrome heeft namelijk één groot voordeel ten opzichte van Firefox: Naadloze integratie met Android smartphones, tablets en Google services als Gmail en Google Drive. Aangezien het marktaandeel van Android op de mobiele markt eveneens toeneemt, is het geen wonder dat steeds meer mensen voor Google Chrome kiezen.

Firefox zag haar aandeel op de browsermarkt van 16,2% in de maand augustus van volgend jaar dalen naar slechts 12,9% in de vorige maand. Firefox is overigens niet de enige browser die marktaandeel verliest. Ook Safari, de mobiele browser van Apple, en Opera zagen haar marktaandeel slinken.

De grote winnaar is Google Chrome. Het marktaandeel van Chrome is inmiddels 18,9% en daarmee heeft de browser Firefox van de tweede plaats gestoten. Microsoft Internet Explorer is met een aandeel van 48,4% op de browsermarkt nog steeds oppermachtig.

De huidige trend kan Firefox nog eens flink gaan opbreken. Het bedrijf achter de browser, Mozilla, heeft een aantal overeenkomsten lopen met Google. Deze overeenkomsten zullen echter komende november verlengd moeten worden. Met de afnemende populariteit van de browser, zal Mozilla vanuit een minder gunstige positie moeten onderhandelen.

Categorie: Algemeen