08
Soms brengen updates van browsers weinig veranderingen met zich mee. Het verschil zit hem dan vooral in de interne werking van de browser. Dit zal echter totaal niet het geval zijn voor de nieuwe versie van Google Chrome die in de planning is. Een aantal vaste krachten zullen in de nieuwe versie van de browser verdwijnen.

Eén van de opmerkelijke veranderingen in de nieuwe Chrome is het verdwijnen van de URL in de adresbalk. In plaats daarvan zal een origin chip met enkel het hoofddomein van de huidige site weergegeven worden.

Wat is überhaupt een origin chip?

Nu vraagt u zich misschien af wat überhaupt een Origin chip is? Waarschijnlijk ziet u dagelijks meerdere origin chips maar bent u hier simpelweg niet bewust van. De origin chip bevindt zich links van de adresbalk en geeft de logo van de website waar u zich bevindt weer in een rechthoekig veld.

In dit veld bevindt zich niet alleen het logo van de website maar ook dus het hoofddomein. In het geval van Google zult u dus google.com zien maar voor een andere website wordt weer een ander domein weergegeven.

Eerste testresultaten niet positief

Of Google daadwerkelijk de verandering gaat doorvoeren, is overigens nog maar de vraag. De testversie zonder adresbalk is op het moment vooral een test. De internetgigant wil zien hoe belangrijk de adresbalk is voor haar gebruikers.

Gezien de felle reacties van de testers, hechten gebruikers van Google Chrome veel waarde aan de mogelijkheid om de gehele URL te kunnen zien. Gebruikers zijn niet alleen gewend aan het zien van de URL. Zij zijn ook van mening dat enkel het tonen van een origin chip misbruik in de hand speelt.

In de nieuwe versie van Chrome is het overigens wel mogelijk om de gehele URL handmatig te kunnen bekijken. Dit is echter voor veel gebruikers niet genoeg. Zij refereren naar de beslissing van Google in het verleden om de pijlen van de scrollbalk te verwijderen. Na een regen van klachten gaf Google in en bracht de pijlen van de scrollbalk weer terug.
Categorie: Algemeen